Siilonpohjan tyhjennysruuvi

Kuvissa on 5.5m tasapohjainen siilo
Siilonpohjan tyhjennysruuveja on saatavilla erikokoisiin siiloihin
 
Tyhjennysruuvi "pyyhkäisyruuvi" voidaan asentaa myös betonikartio siiloihin. Jos tyhjennysruuvin asentaa vasta valmisteilla olevaan siiloon, niin kannattaa asentaa siilon keskelle pohjakartio. Pohjakartion johdosta purkuruuvi lähtee lattiatasoa alempaa ja pohjan tyhjennysruuvin ei tarvitse puskea kekoa siilon keskelle.

Alkutilanteessa siilonpohjan tyhjennysruuvi on nostettuna noin 30asteen kulmaan purkuruuvin viereen. Kun purkuruuvi on vienyt saatavillaan olevat viljat, niin siilonpohjan tyhjennysruuvi lasketaan viljakasan päälle ja irroitetaan nostovaijerista.

Tyhjennysruuvi syö itsensä kohti siilon lattiaa. Saavutettuaan siilon lattian, ruuvi alkaa liikkumaan kellon viisarin tavoin.
Kuvassa siilonpohjan tyhjennysruuvi on liikkunut noin 1/4-kierrosta. Tyhjennysruuvi liikkuu sitä mukaa, mitä se pystyy viemään viljaa edeltään pois. Tyhjennysruuvi ei puske itseään viljakasan alle.
Tyhjennysruuvin veto on totetutettu vetokäpälillä, joiden pituutta ja lukumäärää voidaan säätää. Vetopäässä on 1:28-alennusvaihteisto, joten vetokäpälät eivät kulu tyhjää ruopiessa. Tyhjennysruuvin siirtoteho on mitoitettu niin että se pysyy 6" purkuruuvin vauhdissa. Pienemmillä purkuruuveilla pohjan tyhjennysruuvi tekee kekoa siilon keskelle, jolloin käyttäjä voi välillä sammuttaa tyhjennysruuvin.
Siilonpohjan tyhjennysruuvi on varustettu automaattisella keskipisteen siirtäjällä. Siirtäjä pyörii itsestään ruuvin mukana. Siirtäjässä on välityssuhte, jonka johdosta tyhjennysruuvi voi lähteä aivan purkuruuvin vierestä ja saapua saman suuntaisesti purkuruuvin toiselle puolelle. Tyhjennysruuvi tekee 360-asteen kierroksen. Siilonpohja on yhdellä ruuvin kierroksella harjausta vaille tyhjä. Ruuvin pistotulppa on varustettu pikavaiheen käännöllä, jonka avulla ruuvi peruuttaa itsensä takaisin alkuasemaan. Ruuvi nostetaan mukana tulevalla vinssillä noin 30-asteen kulmaan jolloin se voidaan jättää myös täyteen siiloon. 7.5m siiloissa suositellaan siilon täyttövaiheessa löysämään vinssiä, niin että ruuvi "kelluu" viljan seassa.
Siilonpohjan tyhjennysruuvin asennus on helppoa. Samaa ruuvia voidaan käyttää useammassa siilossa. Siilon pohjaan tarvitaan vain 28mm akseli pystyyn, johon tyhjennysruuvi kiinnitetään.
Tyhjennysruuvi voidaan nostaa miehistöluukusta sisään kuvan mukaisesti suursäkkinostimella. Kaksi henkilöä jaksaa myös hyvin kantaa ruuvin sisälle.

Video siilonpohjan tyhjennysruuvin toiminnasta